De aarde in beeld

Capelle aan den Ijssel, The Netherlands

Veel organisaties maken gebruik van de jaarlijkse fotovlucht van Nederland. De luchtfoto's vormen een belangrijke informatiebron voor de kartograaf en worden binnen steeds meer processen als een onmisbaar hulpmiddel bij de bedrijfsprocessen ervaren. Een voorbeeld is de BGT, waarmee alle fysieke objecten zoals gebouwen, wegen, water en groen eenduidig zijn vastgelegd. Er zijn ook andere bronnen voor beeldmateriaal, zoals satellieten, en de wat minder bekende Radar.

De eerste beelden vanuit de ruimte werden genomen in 1946 op een hoogte van 105 km. De eerste echte satellietbeelden kwamen van de Explorer 6 in 1959. In 1972 ging het Landsat programma van start. Dit programma duurt nog steeds voort en resulteert in een ijzersterke continuiteit met interessante extra’s bij de in 2013 gelanceerde Landsat-8. Er zijn vele satellieten operationeel in een baan rond de aarde. Een aantal daarvan zorgen voor beeldmateriaal. Bekende satellieten met dit doel zijn naast Landsat onder andere: NOAA, Worldview 2 en 3, Sentinel-1, RapidEye en Ikonos. Sommigen hebben een focus op het weer, anderen nemen juist beelden in hoge resolutie, of zijn eerder ontworpen voor toepassingen met niet zichtbaar licht, zoals infrarood. Sommige satellieten zijn commericieel, andere niet. Er zijn organisaties die het geheel voor de gebruiker kosteloos beschikbaar stellen.

Er zijn steeds nieuwe satellietprogramma’s, vanwege het belang en de vele toepassingen van beeldmateriaal. Dat de aarde nauwkeurig in beeld gebracht wordt, is niet nieuw. Wel nieuw is onze Kennisbrunch Multispectrale Toepassingen. Tijdens deze cursus wordt onder meer behandeld wat satellietbeelden eigenlijk voor informatie naar de aarde terugsturen en wat het nut is van de niet zichtbare lichtbanden, waarvan nabij-infrarood vaak ook bij de Nederlandse luchtfoto’s meegeleverd kan worden.

Nieuwsgierig geworden? Klik dan hier voor meer informatie over de Kennisbrunch Multispectrale Toepassingen.

Voor meer informatie, neem contact op met:

Yashita Arora
Marketing Consultant at Imagem | Yashita.Arora@imagem.nl