DE BURGER ALS INFORMATIEBRON: MELDEN VAN VUURWERKOVERLAST

 

Weet u in welke gebieden van uw gemeente uw burgers veel overlast van vuurwerk ervaren? Hoe kan u daar snel op inspelen? En weet u wat er nog meer speelt in die gebieden?

Wist u dat: In Nederland is het afsteken van vuurwerk in bepaalde gebieden alleen toegestaan van 31 december tot 1 januari, van 18:00 uur tot 2:00 uur ’s nachts. Afsteken van vuurwerk is verboden nabij dierentuinen, dierenasiels en klinieken; schoolpleinen en speeltuinen; ziekenhuizen; en vuurwerkverkooppunten.

 

Oud en nieuw is een tijd voor feesten, maar dit gaat jammer genoeg gepaard met overlast door vuurwerk. Naast dat vuurwerk slecht is voor het milieu en de luchtkwaliteit, is het ook gevaarlijk. Ze kunnen brand, schade, brandwonden of erger veroorzaken.

 

Gezien het vele gebruik van vuurwerk zijn gemeenten voor het melden van overlast sterk afhankelijk van de burgers. Dus hoe zorgen gemeenten ervoor dat burgers eenvoudig, veilig en met alle gemak overlast gaan melden?

 

Gemeente Helmond gebruikte in 2018 een oplossing in van IMAGEM die voor burgers gratis te gebruiken was. Burgemeester Elly Blanksma-van den Heuvel kondigde via social media de app aan waardoor de app bekend werd. Overlast kan gemeld worden met Mobile Alert, gratis beschikbaar op iOS en Android.

 

Het melden is anoniem (AVG-conform) en waarborgt de privacy. In slechts vier stappen kan een melding ingediend worden - Open, neem een foto, voeg commentaar toe, verzend. De locatie is ingesloten, zodat men geen adres hoeft te zoeken of te typen. Alle meldingen worden onmiddellijk ontvangen door de gemeente zodat ze weloverwogen beslissingen kunnen maken.

 

Meer dan alleen overlast melden

Terwijl de kernfunctie van de app het verzamelen van real time locatie-specifieke gegevens is, kunnen gemeentes meer inzicht krijgen. Door deze gegevens te verbinden met andere bronnen, kan er een interactief dashboard gemaakt worden. Hieruit kunnen patronen en trends afgeleid worden, die gemeentes kunnen helpen bij het tijdig nemen van beslissingen, plannen van budgetten en het voorspellen van de situatie.

Ons burgerparticipatieprogramma helpt gemeenten om contact te leggen en te communiceren met hun burgers en maakt het mogelijk om op feiten gebaseerde beslissingen te maken. Meer weten?

Andere gebieden met oplossingen via burgerparticipatie

MAAK UW GEMEENTE EEN BETERE LEEFOMGEVING!

Wilt u ook van uw burgers horen welke onderwerpen hen aan het hart gaat? Neem contact met ons op wanneer u ook van uw gemeente een mooie en veilige plek wil maken om in te wonen en werken.