Spelen met Geo

Spelen met Geo

Tijdens GeoWeek maken meer dan 7000 leerlingen kennis met de wereld van geo. Ze gaan naar buiten toe, op expeditie, onder begeleiding van verschillende bedrijven en organisaties. Dat GeoWeek aanslaat is wel duidelijk, dit jaar groeide het aantal deelnemers met meer dan 40%!

Dit jaar hadden de geoprofessionals ‘geluk’, het extreme weer met hoge temperaturen gepaard met stortbuiten was een goede introductie voor waterschappen om te vertellen over watermanagement. De gemeenten vertelden dat zij rekening moeten houden met wateroverlast bij het bebouwing en infrastructuur. Het uiteindelijke doel van de GeoWeek: kinderen een leuke middag bezorgen.

Bedrijven doen mee aan de GeoWeek omdat zij de kinderen op jonge leeftijd kennis willen laten maken met de mogelijkheden binnen deze sector. Door ze vroeg te betrekken bij de geosector hopen bedrijven de kinderen te stimuleren voor de toekomst – en daarmee te kiezen voor een opleiding in deze hoek. Dit is hard nodig, gezien het tekort aan goed geschoolde mensen en dit wordt alleen maar erger blijkt uit onderzoek van de Rabobank. 1

Hoe worden stereofoto's gemaakt in de luchtfotografie.

Ook IMAGEM deed mee aan de GeoWeek. Op 31 mei j.l. is IMAGEM op bezoek geweest bij het Esdal College in Oosterhesselen waar wij vertelden over 3D luchtfoto’s. Hoe worden deze gemaakt, waarom en waar worden ze voor gebruikt – vragen die deze dag aan de orde kwamen.

Hoe kan je met een geodriehoek de hoogte van de school meten.

De dag werd afgesloten met een praktijk opdracht – kunnen we de hoogte van de school controleren met een geodriehoek? Door de geodriehoek in de juiste hoek ten opzichte van het schooldak te plaatsen, kun je de hoogte van de school bepalen. Na de uitleg, gingen de kinderen naar buiten toe om te kijken of ze dit konden toepassen. Uiteindelijk kwamen ze uit op ongeveer zeven meter, wat dichtbij de werkelijkheid zat.

We hopen volgend jaar weer leerlingen enthousiast te mogen maken voor deze sector.

1Bron: RaboResearch, “Arbeidsschaarste – krapte op komst in veel Nederlandse sectoren”