Je GIS als een Excel sheet

Je GIS als een Excel sheet

Soms duurt het even voordat je de kracht van bepaalde functionaliteit echt doorgrondt of je er tenminste een goede voorstelling bij kunt maken. Ik had dat met het fenomeen ‘Functional Attributes’ binnen GeoMedia. De technisch specialisten roemden GeoMedia om deze functionaliteit, maar ik snapte eerlijk gezegd niet zozeer waarom dat nou zo boeiend was. Ja, je kunt dan een celwaarde berekenen op basis van een formule, waarbij je de andere attributen en de geometrie van de dataset kunt gebruiken. Tja, interessant, dat kan ik met een ‘Field calculator’ functie ook....

Totdat een van onze consultants me het op een hele eenvoudige manier uitlegde. Hij vroeg me: “Jij werkt veel met Excel he? Om verkoopcijfers door te rekenen, prognoses te maken, etc.?” “Ja,” antwoorde ik, “dus?”

Hij vroeg: “Waarom gebruik je daarvoor Excel, en niet een database programma? Daarin kun je immers ook velden laten berekenen op basis van andere velden.”  Ik antwoorde: “Nou, het mooie van Excel is dat je veldverwijzingen in formules kunt gebruiken, waardoor alle berekende data meteen mee verandert wanneer je basisgegevens worden aangepast. En dat kan ik in een database programma niet.” En toen zei mijn consultant: “Zie hier de kracht Functional attributes in GeoMedia, maar dan niet alleen met dynamische aanpassing van andere attribuutvelden, maar ook op basis van veranderingen in je geometrie!”

Ik ben daar toen pas echt over na gaan denken, en realiseerde me wat een impact dat kan hebben. Nu snap ik waarom Kadaster GeoMedia gebruikt voor hun herverkavelingsstudies bijvoorbeeld. Of een wat simpeler voorbeeld zoals hieronder, waarbij de bevolkingsdichtheid automatisch berekend wordt als functie van de oppervlakte (berekend vanuit de geometrie-kolom) en het aantal inwoners. Als ik nu de omtrek van een gemeente groter maak, dan wordt automatisch de bevolkingsdichtheid lager. Ik zie dat op het moment dat ik een node verplaats direct gebeuren. En als 1 gemeente groter wordt, dan wordt de andere ook meteen kleiner, dus ook die wordt automatisch herberekend.

 

Hoe mooi is het dat je niet slechts eenmalig met een ‘Field Calculator’ waarden berekent en die hard wegschrijft, en dat iedere keer dat de data verandert opnieuw moet doen, maar dat alles gewoon dynamisch verandert op het moment dat een van de variabelen verandert? Je tabel wordt dan als het ware een Excel-sheet met formules in plaats van harde data.

Dus heb je een wegtracé ontworpen en alle kosten doorgerekend, rekening houdend met lengte, gebruikte materialen, onteigeningskosten, etc. en moet dat tracé vervolgens worden aangepast? Dan wordt op het moment dat je het tracé verlegt alles opnieuw berekend en (indien gewenst) meteen in de kaart getoond. Dat scheelt niet alleen tijd, het voorkomt ook dat per ongeluk met de verkeerde gegevens werkt omdat je weliswaar je wegontwerp hebt aangepast, maar de gegevens niet opnieuw zijn doorgerekend.

Als je dan ook nog bedenkt dat die functional attributes over datalagen heen en onafhankelijk van je dataconnectie werkt, dan ga je de kracht van Functional Attributes in GeoMedia echt waarderen. En zeer binnenkort zal FA ook in de Spatial Modeler zijn opgenomen. Nu kun je je datavalidatie nog verder automatiseren. Doen we zometeen niets meer zelf... Ach, dat zal wel meevallen.