Hexagon brengt Luciad 2020 uit

Hexagon brengt Luciad 2020 uit

Hexagon's Geospatial Divisie heeft het Luciad 2020 portfolio vrijgegeven. Hiermee komen nieuwe functionaliteiten, nieuwe ontwikkelmogelijkheden en ondersteuning voor nieuwe dataformaten beschikbaar.

 

Een belangrijke toevoeging voor je Digital Twin: Optimale 3D mesh streaming

3D ‘reality meshes’ zijn zeer gedetailleerde weergaven van de werkelijke wereld. Gebouwen, bruggen; hele steden kunnen tegenwoordig zeer nauwkeurig worden gegenereerd. Maar de 3D-mesh modellen zijn over het algemeen wel enorm groot.

 

Voor de meest optimale visualisatie, zelfs wanneer u verbinding maakt met een externe databron, worden 3D-modellen het best gestreamd als een ‘stroom’ van 3D-tiles. Het Open Geospatial Consortium (OGC) heeft hiervoor een ‘communitystandaard’ gedefinieerd: OGC 3D Tiles.

 

Luciad Portfolio-producten ondersteunen het bestandsformaat OGC 3D Tiles, maar de resultaten ontbraken soms. Wanneer het proces voor het genereren van de ‘tiles’, het dataformaat of de datastructuur suboptimaal is, dan is de uiteindelijke visualisatie ook minder dan perfect.

 

Nieuwe Tiling Engine

Of u nu werkt met datasets die automatisch zijn gemaakt op basis van fotogrammetrie/global matching / LiDAR-, CAD / BIM-gegevens of datasets op basis van een combinatie van beeldmateriaal en kadastrale perceelsinformatie (optioneel gecombineerd met handmatig gemaakte 3D-modellen), LuciadLightspeed 2020.0 en LuciadFusion 2020.0 zijn klaar voor de taak.

 

Deze nieuwe releases bevatten een 3D-verwerkingsengine die 3D-mesh-datasets optimaliseert voor streaming. De tile-engine heeft als input alle data die is geconverteerd naar een OBJ-formaat. Het doet geen aannames over de structuur van de data, ruimt vervolgens de datastructuren op, splitst de data op in tiles, combineert ze en past vereenvoudiging toe om detailniveaus te creëren. Textures worden gegenereerd en het resultaat wordt gecodeerd als een OGC 3D Tiles-compliant dataset.

 

3D-mogelijkheden

Een van de nieuwe features is de mogelijkheid om interactief 3D BIM-objecten (bouwwerkinformatiemodel) te plaatsen in een bestaande 3D wereld. Hiermee kunnen objecten die van zichzelf geen geo-referentie hebben door de gebruiker interactief toegevoegd, verschoven en geroteerd worden in de omgeving.

 

3D-modellen worden veel gebruikt in verschillende industrieën, waaronder de geo-wereld. Luciad biedt de volgende voordelen:

 

  • Streaming van Multi-level data
  • Data (meshes en textures) en metadata (detailniveau, boomstructuur, locatie) afzonderlijk gemodelleerd
  • Ondersteuning voor puntenwolken
  • Styling kan worden gedefinieerd op basis van eigenschappen van de functies
  • De tileset kan heterogeen zijn (d.w.z. meshes kunnen bijvoorbeeld gecombineerd met puntenwolken)
  • Vrijheid in boomstructuur en data-inhoud

 

Of uw 3D-modellen nu worden ingewonnen door middel van foto- of lasersensoren, gemaakt in ontwerp/designsoftware of gemaakt met een combinatie van geautomatiseerde en handmatige modellering, de nieuwste releases van het Luciad Portfolio zijn de beste op de markt om aan uw behoeften op het gebied van gegevensbeheer te voldoen.
Zelfs als de omstandigheden niet ideaal zijn, is uw tile- en streamingervaring dat wel.

Leer meer over de Luciad Portfolio Luciad Fusion oplossing

 

IMAGEM is de Platinum Partner van Hexagon en de enige distributeur van Hexagon technologie in de Benelux regio. Voor meer informatie, bezoek ons op oud.imagem.nl.