Het idee achter de kennisbrunch

Het idee achter de kennisbrunch

Vorig jaar hebben wij de kennisbrunches gelanceerd. Een kennisbrunch is een korte cursus waarbij over een onderwerp de theoretische achtergrond centraal staat, en niet het gebruik van de software.

Een kennisbrunch duurt slechts vier uurtjes. En, de naam zegt het al, tijdens deze cursus worden er broodjes geserveerd. Eten tijdens de cursus, dat zijn we niet echt gewend. Dit komt doordat onze cursussen normaal gesproken over het gebruik van de software gaat. We zijn immers de distributeur voor o.a. ERDAS Imagine en GeoMedia. De cursisten gaan tijdens een cursus veel zelf aan de slag. Omdat kruimeltjes in het toetsenbord schadelijk kunnen zijn, vind ik het niet goed dat er tijdens de oefeningen broodjes worden genuttigd. Met een kennisbrunch is dat een ander verhaal. Omdat het hier meer om de theorie en de discussie gaat, kan een deel van deze cursus worden gegeven in een andere ruimte dan het leslokaal. Op deze manier kan dan ook de tafel gezellig gedekt worden, inclusief een schaal met vers belegde broodjes.

Als een cursus ontwikkeld wordt, stellen we ons eerst de vragen: wie is de doelgroep en wat zijn de leerdoelen? Is er al voorkennis? Welnu, bij een kennisbrunch gaan we ervan uit dat de cursist geen voorkennis heeft over het desbetreffende onderwerp. De cursist is niet altijd al klant van ons, maar vaak is men zich aan het oriënteren met het oog op een bepaald proces. Als voorbeeld noem ik Mutatiesignaleren. Dit proces kan in verschillende typen software worden uitgevoerd, maar voordat men hieraan kan beginnen, moet de organisatie iets afweten van de theorie erachter: hoe werkt het, wat zijn de verschillende mogelijkheden en werkt het ook in onze organisatie? Deze vragen zijn onderdeel van de leerdoelen en worden beantwoord in de kennisbrunch. De theorie die erachter zit wordt hierbij behandeld.

Zijn de vier lesuren wel voldoende voor de (soms complexe) theorie? Het antwoord is: ja. Het is voldoende om begrip te hebben van de mogelijkheden, zonder al te diep in te gaan op alle achtergronden. Het is voldoende om beslissingen te maken en aan de slag te gaan.

Tijdens de kennisbrunch gaan de cursisten zelf oefeningen maken in het leslokaal. Deze worden gegeven in ERDAS Imagine (in het geval van de Kennisbrunch Mutatiesignalering). De oefeningen zijn bedoeld om de theorie beter te begrijpen. Soms stellen wij de kennisbrunch als vooropleidingseis voor een vervolgcursus. Op deze manier kan de cursist zich in de vervolgcursus concentreren op de praktijk, hoe een en ander toe te passen is in de software. In welke software de theorie wordt toegepast, is in feite niet relevant. Wel kunnen wij de geschikte oplossing bieden.

Nieuwsgierig geworden? Kijk dan op de specifieke pagina voor Kennisbrunches voor meer informatie.

We zien er naar uit u te verwelkomen!