Op naar het heterogene tijdperk van geo informatie

Op naar het heterogene tijdperk van geo informatie

Ruimtelijke informatie is tegenwoordig overal, en het wordt niet langer opgesloten in specifieke afdelingen of projecten. Het is onderdeel van de algemene informatiestroom in iedere professionele organisatie, klein en groot.  Sterker nog, veel van de tegenwoordig gebruikte informatie zit niet eens meer in een GIS, het komt vanuit ERP systemen, CRM systemen, asset management systemen, etc. Deze transitie is niet plotseling gegaan, daar is ongeveer een decennium overheen gegaan. En deze transitie stelt nieuwe eisen aan de manier waarop geo informatie wordt benaderd en gebruikt.

Omdat informatie over onze omgeving niet langer op bestelling wordt aangeleverd, moet het ook voor niet-specialisten mogelijk zijn om informatie uit ruwe data te halen. Zakelijke gebruikers doen normaliter niets met georefereren, het bepalen van berekeningsstrategieën voor puntenwolken of het extraheren van percelen uit databases, ze willen eenvoudigweg antwoorden op bedrijfsvragen die op de achtergrond het resultaat zijn van het ruimtelijk samenbrengen van databronnen.

De mogelijkheid om verschillende databronnen te koppelen en ze samen te brengen met diverse bedrijfsspecifieke systemen is cruciaal om een succesvolle architectuur op te bouwen. Het idee van alles importeren in een standaard GIS systeem en te verwachten dat een eindgebruiker maar uitzoekt hoe de software werkt en welke stroom van knoppen hij of zij moet indrukken om een bruikbaar antwoord te krijgen wordt simpelweg niet meer geaccepteerd. De software moet de gebruiker volgen, in plaats van andersom.

Hexagon Geospatial pakt dit punt zeer effectief aan, op 2 manieren:

Een open architectuur die een eindgebruiker niet vastlegt op een specifieke technologie of formaat

Door de verschillende componenten die in GIS, remote sensing en fotogrammetrie worden gebruikt los te koppelen, hebben cliënten de mogelijkheid om specifieke delen toe te voegen of te vervangen, zonder de overige delen van hun architectuur te moeten aanpassen. Zo hebben bijvoorbeeld een aantal van onze klantorganisaties hun bestaande rasterserver vervangen voor APOLLO Essentials. Omdat APOLLO Essentials een breed scala aan OGC en andere webservice protocollen ondersteunt, konden deze organisaties de rest van hun architectuur ongemoeid laten  direct profiteren van deze nieuwe component.

Spatial modelling om de verschillende informatiegebieden te overstijgen en workflows te creëren die gebruikerspecifieke antwoorden geeft

Door het verbinden van individuele bouwstenen die onderdeel zijn van remote sensing, GIS en fotogrammetriesysteem en aan te haken op externe systemen, krijgen gebruikers alleen nog een paar vragen te beantwoorden of wordt een antwoord zelfs volledig automatisch gegenereerd, zonder dat ze zich ooit zorgen hoeven te maken over hoe de basisinformatie bij elkaar moet worden gebracht. Dit versnelt hun werkprocessen enorm.

De verandering in de behoefte aan geografische informatie gaat steeds verder, en Hexagon Geospatial onderkent dit met haar tegenwoordige technologie-aanbod. Bij Imagem stelt dit ons in staat om die verschillende bouwblokken bij onze klanten te implementeren, zelfs als ze niet op ons portfolio zijn gestandaardiseerd. Het creërt een 'best of breed' oplossing, open om met andere systemen samen te werken. Het tijdperk van het vastzitten aan een architectuur is voorbij, het tijdperk van technologie-fusie is aangebroken.